Vabamu uue juhina alustab 1. septembrist Ivo Lille, kelle eesmärgiks on anda Vabamu tegevustele läbi näituste, haridusprogrammide ja majandusarengu algatuste sidumise laiem mõõde.

“Näen oma missioonina Vabamus Eesti kogukonna ja laiema rahvusvahelise üldsuse sidumist, et ühiselt seista hapra vabaduse eest,” sõnas Lille. “Soovin, et Vabamu oleks erinevatele sihtrühmadele hästi nähtav ning pakuks väärtust, mis aitab ühiskonnal teadlikumalt tegutseda, et eelmisel sajandil toimunud hirmsad sündmused ei saaks korduda.”

Ivo Lille töötas viimati kultuuriministeeriumi muusikanõunikuna ning on juhtinud nõukogu töö kaudu mitmeid muusikaga seotud organisatsioone, sealhulgas Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Kontsert ning oli aastatel 2017-2021 Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli direktor. Lillel on klassikalise saksofoni erialal magistrikraad Sibeliuse Akadeemiast Soomes ja doktorikraad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast. Tema doktoritöö teemaks oli “Akadeemilise saksofonimängu ja repertuaari kujunemine Eestis kuni 1980. aastani”.

“Meil on väga hea meel, et Ivo Lille on vastu võtnud Vabamu juhi koha,” ütles Vabamu nõukogu esinaine Sylvia Kistler Thompson, kes on ka Vabamu asutaja Olga Kistler-Ritso tütar. “Ivo kasuks rääkis eelkõige kogemus suurte kultuuriorganisatsioonide juhina, kus ta on edukalt keskendunud missiooni elluviimisele, koostööle ja finantsnäitajate stabiilsusele. Täpselt seda unikaalset kombinatsiooni vajab Vabamu oma laienemises: lisaks okupatsioonisündmuste mäletamisele ja vastupanu tunnustamisele näitame Eesti erakordselt kiiret arenemist ning globaalse liidrirolli haaramist digiühiskonna loomisel ja vabaduste laiendamisel.”

Vabamu eelmine juht Karen Jagodin on juunikuust Eesti Arhitektuurimuuseumi uus juht.

Vabamu on Eesti suurim eramuuseum, mille asutas 2003. aastal eesti juurtega Olga Kistler-Ritso. Vabamu missiooniks on kaasata avalikkust arutlema vabaduse hapruse üle ning seisma selle kestlikkuse eest. 2022. aastast on Vabamul lisaks kahele muuseumihoonele (Vabamu ja KGB vangikongid) noorte ühiskondlikku aktiivsust arendav NoVa haridusplatvorm ning rahvusvahelisi sildu loov ja alal hoidev Global Conversations suund, mille tegevused ulatuvad Stanfordi ülikooli akadeemiliste kontaktide vahendamisest tehnoloogiakiirendi Creative Destruction Lab (CDL) Eesti suuna toetamiseni.

Vabamu tänab Tammiste Personalibürood koostöö eest uue juhi värbamise protsessis.

Foto: Annika Metsla