Kultuuriministeeriumi 2023. aasta kultuurisõbra nominatsiooni pälvis Vabamu suurtoetaja Taavet+Sten Tulevikufond, kes toetab Vabamu tegevusi 100 000 euroga kolmel järjestikusel aastal.

Tänu sellele toetusele on Vabamu saanud arendada eelkõige oma uusi tegevusvaldkondi haridus- ja rahvusvahelisel suunal. Juba kolmandat aastat tegutseb Vabamu katuse all lisaks muuseumitegevusele ka iseõppimiskogukond Noorte Vabamu ehk NoVa ning Global Conversations rahvusvaheliste kontaktide võrgustik. 

“Me toetame Vabamut, sest Eesti vabadust ei saa võtta iseenesest mõistetavana. Seda tuleb meil kõigil iga päev uuesti luua, mõtestada ja kaitsta,” ütleb Taavet+Sten Tulevikufond partner Sten Tamkivi, kes on ühtlasi Vabamu nõukogu liige. “Eriti Ukraina-vastase agressiooni taustal on oluline viia Eesti lähiajaloo okupeerimiste, vabanemise, taastumise ja kiire arengu lood füüsilise muuseumi seinte vahelt välja, noorteprogrammidesse ja laia maailma. Loodame, et meie toetus aitab Vabamul just nendes suundades kasvada.” 2022. aastal loodud Taavet+Sten Tulevikufondi fookuses ongi haridus, avatud ühiskond ja ettevõtlikkus.

NoVa on õpiampsude keskkond noortele, kes tahavad omal ajal ja sobivas tempos omandada teadmisi väljaspool koolitunde. Lisaks traditsioonilistele muuseumitundidele ja eksursioonidele korraldame igakuised arutelusid aktuaalsetel teemadel, filmiõhtuid ning kord aastas Hüppelaud suvekooli ettevõtlikele tehnoloogiahuvilistele. 

Global Conversations on Vabamu rahvusvaheline tegevussuund, mis aitab kasvatada rahvusvahelisi suhteid ja võrgustikku. Lai üleilmne sõprade ring aitab kaasa meie riigi püsimisele ja koostöösuhetele vabaduse hoidmiseks.

“Globali suunal tegime eelmisel aastal valmis oma veebilehe, arendasime uusi koostöösuhteid ning viisime näituse „Miks Eesti? 30 aastaga ENSVst e-Eestiks“ maailma rändama, tutvustades nii Eesti digiühiskonna lugu laiemalt,” lisab Vabamu Global Conversations suuna juht Kadri Paju. “Meil käis külas mitmeid välisdelegatsioone Vabamu Concierge Service raames, saatsime Stanfordi ülikooli neli Eesti teadurit ning võtsime omakorda vastu 11 Stanfordi tudengit, korraldades neile Baltikumis põnevat ürituste ja elamuste programmi. Kõik need tegevused on aidanud tugevdada juba olemasolevaid võrgustikke ning tekitada Eestile uusi sõpru.“

Vabamu nõukogu töösse panustavad oma aega ja teadmisi lisaks nõukogu esinaisele Sylvia Thompsonile ka Taavet+Sten tegevjuht Kristina Siimar, Stanfordi raamatukogude juht Mike Keller, kultuuriministeeriumi asekantsler Merilin Piipuu ja produktsioonifirma Motor tegevjuht Ott Sarapuu. 

Kultuuriministeerium tunnustab kultuurisõbra tiitliga kultuurivaldkonda rahaliselt või oma tegudega panustanud ettevõtteid ja isikuid alates 2011. aastast. 2023. aasta kultuurisõbra tiitli pälvisid Siiri Tamm ja Harviker OÜ, Iute Group AS ning OÜ Telliskivi Maja ja Jaanus-Janek Juss. Aasta kultuurikorraldaja tunnustuse sai Paavli Kultuurivabriku eestvedaja Roman Demtšenko.

Fotol: kultuuriminister Heidy Purga annab aasta kultuurisõbra tunnustuse üle Taavet+Sten partnerile Sten Tamkivile. Fotograaf: Joonas Sisask