Näitus “Miks Eesti? 30-aastaga ENSVst e-Eestiks” oli Vabamus avatud 19.11.2021 – 15.01.2023. Näituse kuraator on tehnoloogiaajakirjanik Henrik Roonemaa ja idee autor Vabamu tegevjuht Karen Jagodin. 

23. septembril tähistas Tartu College Torontos oma 53. sünnipäeva. Aastapäeva tähistamise osana avati VeMu ruumides Vabamu rändnäitus ning peeti Dr. Vello Sootsi mälestusloeng. Tänavuse mälestusloengu “Digitiseerimine kui innovatsiooni ja sotsiaalsete muutuste tõukejõud” pidajaks oli Kristina Reinsalu, Eesti digiarengutega tegeleva uurimiskeskuse E-riigi Akadeemia (eGA) vanemekspert. Näituse avamisega Torontos, Kanadas, sai alguse “Miks Eesti?” näituse ringreis, mis järgnevatel aastatel jõuab veel mitmele poole nii Põhja-Ameerikas kui Euroopas. Vabamu tegevjuht Karen Jagodin sõnas näituse avamisel, et Eesti e-eduloo ajalugu rääkiv näitus on heaks võimaluseks taasiseseisvunud Eestis toimunud arengute ja muutuste tutvustamiseks väliskogukondades ning digitaalne ühiskond ja -teenused teevad meid suuremaks kui Eesti füüsiliselt iialgi suudaks olla. 

Digivõimaluste arendamine on meie riigi jaoks olnud üheks võimaluseks majanduslikult ellu jääda ja silma paista. Nii pisikesel riigil nagu Eesti pole selleks maailma vägevatega võrreldes just palju võimalusi.  

Näitus räägib sellest, millistel eeltingimustel sai kasvada Eestist üleilmse digieduloo juhtriik, kuidas on digitaalne ühiskond muutnud nii riigi, eraisiku kui ettevõtja tegevust, millised on tänased uued väljakutsed seoses tehnoloogia arengu ning selle pahupoole – küberturvalisuse ning digikäitumise riskidega ja kuhu viib Eesti riigi uus visioon meie digiühiskonna tuleviku.

Näituse eksponeerimist Torontos toetavad VeMu ja Taavet+Sten. VeMus jääb rändnäitus avatuks kuni 29. veebruarini 2024.