Aprillis pälvis Vabamu rohelise muuseumi märgise, millega tunnustakse muuseume, kes tegelevad aktiivselt oma tegevuse jätkusuutlikumaks muutmisega.

Rohelise muuseumi põhimõtete rakendamise eesmärk on viia keskkonnateadlik tegutsemine kõigisse muuseumi tegevusvaldkondadesse. Muuseum teadvustab oma ühiskondlikku ja keskkonnaalast mõju ning vastutust ja tegeleb aktiivselt keskkonnamõjude vähendamisega, kaasava ja külastajate ning töötajate heaolu toetava muuseumi arendamisega.

Kui varasemalt on Vabamu tegelenud tugevalt just sotsiaalse kestlikkuse ja kogukondade teemadega, siis eelmise aasta algusest pöörasime pilgud ka sellele, kuidas laiemalt muuta oma tegevusi ja igapäeva tööd teadlikult planeerides keskkonnasõbralikuks ja kaasavamaks ning viia see selgemate sõnumite abil ka muuseumi külastajate ja sõpradeni. Näiteks korraldati Vabamu eesvedamisel eelmisel aastal rohesõnade sõnakorjet. Sel aastal plaanime kaasa lüüa Teeme Ära talgutel.

Rohelise muuseumi süsteem hõlmab kõiki muuseumi tegevusi: hoone ja kogude haldamist, teenindust, keskkonnategevuste juhtimist, töötajate ja huvirühmade kaasamist ning näituste, sündmuste, muuseumihariduse korraldamise ja sotsiaalse vastutuse teemasid. Tiimiga ühiselt oleme paika pannud ka iga valdkonna olulisemad meelespeapunktid, et juba planeerimise etapis oskaksime arvestada toote, teenuse, näituse võimalikult väikese keskondliku jalajäjega. Vabamu kestlikkuse teemadega saad tutvuda siin.

Rohelise muuseumi süsteemi on välja töötanud Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn) koos Rahvusvahelise Muuseumide Nõukogu (ICOM) Eesti Rahvuskomiteega. Rohelise muuseumi süsteemi haldab ja tunnistusi annab välja Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon, kes annab sarnastel põhimõtetel välja ka rohelise kontori tunnistusi ettevõtetele.