Eesti muuseumide aastaauhindade komisjonid valisid välja tänavused Muuseumiroti auhindade nominendid. Vabamu on sel aastal nomineeritud kahes kategoorias!

Muuseumi kogu arendaja – Eesti digiühiskonna arengu teemalise kollektsiooni loomine

Oleme Eesti lähiajaloo mõtestamisel üheks fookuseks seadnud eesti digiühiskonna arengulooga seotud pärandi kogumise, mida esemete ja lugude kogumise kaudu ei olnud teised muuseumid oma kogumispõhimõtetes veel sõnastanud. Digiühiskonna areng on seotud taasiseseisvunud Eesti demokraatia arenguga. Projekti käigus mõtestasime kogumisteema, lisasime kogumispõhimõtetesse, lõime alguse esemelisele kogule ja valmis väljapanek püsiekspositsiooni.

Muuseumiuuendaja – Vabamu mõjuka muuseumi programm

Meie kahe viimase aasta strateegiline areng on olnud lähtuv ühiskonna vajadustest, lähiajaloo muuseumina mõjusa muuseumi kontseptsiooni arendamist läbi teemade, mis omavad ühiskonnas tähtsust ning mõju ning kuidas muuseum neid läbi oma tegevuste ja programmide saab võimendada ja mõtestada. Täna oleme tegutsemas kolmes tegevussuunas: Vabamu muuseumid, ühiskondlikult aktiivsetele noortele suunatud Noorte Vabamu ning rahvusvahelisi tegevusi hõlmav Global Conversations. Kõik fookused on tõusnud ülesse mõtestamisest, kuidas vabadusest ja okupatsioonidest, demokraatiast ja kodanike õigustest rääkiv muuseum saaks olla relevantsem tänasele külastajale. Otsime mooduseid ja arendame tegevusi, kus muuseum saab olla ühiskondlikult kaasamõtlev, analüüsiv ja kontekstualiseeriv ning astuda sammu teemadega, mis just hetkel kõige enam Eesti ühiskonna olukorda peegeldavad.

Muuseumiroti konkursi eesmärk on tunnustada parimaid muuseumispetsialiste ning tuua avalikkuse jaoks rohkem esile muuseumitöö erinevaid tahke.

Auhindu annab välja Muinsuskaitseamet koostöös Eesti Muuseumiühingu ja Eesti Kultuurkapitaliga. Laureaadid selguvad 2. veebruaril.