Meil on hea meel teada anda, et sel aastal on saanud alguse koostöö meist vaid mõnesaja meetri kaugusel tegutseva VR History keskusega. Haridusprogramm ühendab endas virtuaalsed ajarännakud ja muuseumitundi Vabamus, mis kõneleb sõja mõjust üksikisikule.

Virtuaalne ajarännak VR Tallinn 1939/44 viib kõigepealt aega enne Teist maailmasõda ja tutvustab Tallinna Harju tänava ajalugu. Läbi VR prillide saab ruumiliselt, värviliselt ja interaktiivselt kogeda, kui ilus oli Tallinn enne Teist maailmasõda. Ajaloolaste poolt kokku pandud audiogiid, tutvustab Tallinna hoonete, äride ja kohvikute ajalugu. Virtuaalrännaku teine osa viib Saksa okupatsiooni aega, mille osaks on Nõukogude lennuväe rünnak Tallinnale ning märtsipommitamise tagajärjed Harju tänavale aastal 1944-1946.

Programm jätkub Vabamus (Toompea 8b), kus uuritakse elulugude kaudu, milliseks võis ja võib kujuneda inimese elusaatus sõjakeerises ning karmi käe poliitika all. Miks otsustasid ja otsustavad paljud kodumaalt lahkuda? Kes jäid ja jäävad? Kes viidi ära sunniviisiliselt? Milliseid valikuid tuli teha noortel minevikus ja milliseid tuleb teha tänapäeval? Me teeme ka enda elus iga päev lihtsamaid või raskemaid valikuid, mis võivad jäädavalt meie elusaatust mõjutada. Ent kuidas oli meie esivanematega? Milliseks kujunes nende elusaatus? Millised olid või ei olnud nende valikud?

Ühine programm annab hea ülevaate Tallinna saatusest Teises maailmasõjas ja õpetab mõistma inimeste valikuid sõjakeerises, kes kõigele vaatamata raskustega toime tulevad.

Virtuaalsed ajarännakud algavad Vabaduse väljaku tunnelist (Vabaduse väljak 9) ja lõppevad Vabamus (Toompea 8b).

Kaks programmi koos tellides on Vabamu muuseumitund ja virtuaalsed rännakud õpilasele soodsamad, kui eraldi tellides.

Uuri haridusprogrammi kohta lähemalt siit.