Tallinna Ülikoolis magistrikraadi tegev Lisa Trei on pälvinud Fulbrighti spetsialisti stipendiumi Vabamus töötamiseks.

Trei plaanib luua digitaalse näituse ja õppematerjalid, mis põhinevad algselt 1944. aastal Nõukogude terrori eest Rootsi põgenenud põgenike lugudel. Paar aastat hiljem, kartes Rootsi valitsuse poolt Eestisse tagasi saata, põgenesid sajad eestlased uuesti, seekord tungledes salaja väikestesse paatidesse, et sõita üle Atlandi ookeani Põhja-Ameerikasse.

“Jutud nendest 20. sajandi viikingitest, kes riskisid kõigega, et vabaduses elada, on tänapäeval eriti aktuaalsed pärast Venemaa jõhkrat sissetungi Ukrainasse, mis on toonud juurde miljoneid uusi põgenikke ning ohustab taas Eesti ja Euroopa julgeolekut. “ ütles Trei. “Nõukogude ajal oli see tähelepanuväärne peatükk Eesti ajaloost maha surutud ja tänapäevalgi suures osas teadmata. See lugu väärib laiemat publikut.”

Trei projekt haakub Vabamu missiooniga tutvustada Eesti inimestele ja külalistele lähiajalugu, tunnetada vabaduse haprust ning propageerida õiglust ja õigusriiki. Vabamu juhib kahte muuseumi, arendab haridustegevust ja korraldab rahvusvahelisi partnerlusprojekte, sealhulgas Stanfordi ülikooliga. Oma Fulbrighti ajal nõustab Trei Vabamut ka kommunikatsiooni ja raha kogumise strateegiate osas, mille eesmärk on arendada sügavamaid suhteid Eesti emigrantide kogukonnaga Ameerika Ühendriikides.

Trei töö tulemusena avatav diginäitus toob esile Jüri Vendla raamatus Unustatud merereisid jäädvustatud rännakud. Näitus saab valmis 2024. aasta sügisel Suure põgenemise 80. aastapäevaks. Ehkki üksikute paatide kohta on avaldatud kirjeldusi, on Vendla 2010. aasta raamat, mille Trei tõlgib inglise keelde, ainus rekord, mis hõlmab kõiki teadaolevaid paate ja laevu, mis 1940. aastate lõpus ja 1950. aastate alguses Rootsist “vabasse maailma” põgenesid.

Lisa Trei ühendus Eestiga

Trei vanavanemad emigreerusid 1920. aastatel Eesti esimesel iseseisvusajal Saaremaalt New Yorki. 1990. aastal kutsuti ta ajakirjanikuna Tartu Ülikooli reportaaži õpetama ja tööle vabariigi esimesse ingliskeelsesse ajalehte The Estonian Independent. Trei kajastas Nõukogude Liidu lagunemist ning iseseisva Eesti, Läti ja Leedu taastekkimist paljudes USA väljaannetes, sealhulgas The Wall Street Journalis. 2023. aastal naasis Trei pärast pikka karjääri kommunikatsioonivaldkonnas Stanfordi ülikoolis Eestisse, et omandada magistrikraadi Eesti uuringutes Tallinna Ülikoolis.

Fulbrighti spetsialistide programm

Trei on üks enam kui 400 USA kodanikust, kes valitakse igal aastal osalema Fulbrighti spetsialistide programmis, mis toetab lühiajaliste koostööprojektide arendamist, mille eesmärk on edendada pikaajalisi suhteid spetsialistide ja vastuvõtvate institutsioonide vahel. Alates selle loomisest 1946. aastal on Fulbrighti programm, USA valitsuse sponsoreeritud lipulaev rahvusvaheline vahetusprogramm, andnud rohkem kui 400 000 spetsialistile võimaluse õppida, õpetada ja teadustööd teha rohkem kui 160 riigis üle maailma.

See on Treile teine ​​Fulbrighti auhind. 1994. aastal valiti ta Tartu Ülikooli ajakirjanduse õppejõuks, mille tulemusena ilmus Eesti esimene uuriva reportaaži käsiraamat „Uuriv ajakirjandus“. Tänaseks on ta aktiivne eestlaste tegevuses Ameerika Ühendriikides Ameerika Rahvusnõukogu ja San Francisco Eesti Seltsi liikmena.