Alates 14. juunist, mil meenutame 83 aasta möödumist esimesest massiküüditamisest Eestist, on KGB vangikongides avatud näitus “Küüditatud lapsepõlv. Ellujääjate lood”. 

Nõukogude okupatsiooni ajal viidi Eestist vägivaldselt ära üle 30 000 inimese, nende seas tuhandeid lapsi. Paljud neist ei näinud Eestit enam kunagi. Ometi oli ka neid, kes jäid ellu, olgu siis tänu õnnele, juhusele, kokku hoidmisele ja üksteise aitamisele, koduste saadetud pakkidele või kohalike heade inimeste abile. 

Näitus on nendest lastest, kes Siberist eluga tagasi tulid ja kelle lood on eriti olulised täna, mil Venemaa Stalini kuritegusid korrates taaskord lapsi küüditab. Seekord küll mitte Eestis, vaid vallutatud Ukraina aladel. 

Vabamu kuraator-näitustejuht Martin Vaino: “Vabamu kogudes on palju küüditatute lugusid ja on väga oluline neid lugusid mitte üksnes koguda, vaid ka edasi jutustada. Seda eriti praegu, kui me näeme Venemaad taas õõvastavalt sarnaseid kuritegusid toime panemas.”  

Ootame  huvilisi külastama KGB vangikonge Tallinna vanalinnas (Pagari 1/ Pikk 59.) iga päev kell 10.00-18.00,  Näitus jääb avatuks 2025. aasta veebruarini. 

Lisainfo näituse kohta siin.