1. septembrist alustas Ivo Lille tööd Vabamu uue juhina. Ivo ambitsiooniks on viia muuseumi tegevused uuele tasemele, integreerides näitused, haridusprogrammid ja majandusarengu algatused laiemasse konteksti.

“Näen Vabamu rolli erinevate kogukondade ühendajana, et koos anda oma panus vabaduse püsimiseks ning seda ohustavate tegurite teadvustamiseks ühiskonnas. Soovin, et iga inimene tunneks ennast Vabamusse oodatuna, saaks siin puudutatud ning kannaks neid vabaduse väärtusi edasi,” sõnas Lille.  

Enne Vabamusse tööle asumist töötas Ivo Lille kultuuriministeeriumis muusikanõunikuna ning on juhtinud nõukogu töö kaudu mitmeid muusikaga seotud organisatsioone, sealhulgas Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Kontsert ning oli aastatel 2017-2021 Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli direktor. Tal on magistrikraad Sibeliuse Akadeemiast ja doktorikraad Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast.

Vabamu nõukogu esinaine Sylvia Kistler Thompson väljendas rahulolu Lille ametisse astumise üle, rõhutades tema võimet juhtida suuri kultuuriorganisatsioone, keskendudes missioonile ja koostööle.

Esitasime Ivo Lillele mõned küsimused, et temaga lähemalt tuttavaks saada, uurida tema tööalaseid eesmärke ja saada aimu, milline inimene ta on nii tööalaselt kui isiklikult.

Mis Sind Vabamusse tõi? 

Võimalus koos ägedate inimestega panustada missiooniga organisatsiooni tegevusse. Olen lummatud Vabamust, mis on alguse saanud ühe inimese ning tema ümber koondunud kogukonna vajadusest midagi olulist ära teha. 

Mis on Su esimene tööalane eesmärk Vabamus?

Õppida tundma Vabamu inimesi ja kogukonda. Mõtestada eesmärke, tajuda vajadusi ning planeerida ühiselt tegevusi. 

Miks peaks iga eestlane Vabamut külastama? 

Sest ta on sinna oodatud. Vabamus tegustseb hulk pühendunud inimesi igapäevaselt selle nimel, et seal oleks iga külastaja jaoks midagi. Lahkudes on igaühe maailm muutunud, kasvõi natukene. Muuseum hoiab mälestust ning samal ajal suhtleb tänase inimesega. 

Kuidas Sa oma tassi täidad?

Minule sobib nii kodus olla kui midagi uut kogeda. Armastan väga palju kultuurist osa saada. Lugeda ja loomulikult väga head muusikat. 

Mis loom Sa oleksid?  

Saan samastada ennast erinevatel päevadel erinevate loomadega. Nii nagu kõik päevad ei ole ka kõik inimeste päevad sarnased.
Esmaspäeval oleksin näiteks nirk, sest ta pistab uudishimulikult pea urust välja, et maailma uurida.
Teisipäeval pigem suurte kõrvadega jänes, kes kuulab ja kuulatab.
Kolmapäeval toimekas orav.
Neljapäeval alpaka, uhke villa ja iseloomuga.
Reedel karjakoer, kes ajab oma karja kokku.
Laupäeval päikeselaigus pikutav kass.
Pühapäeval karu, kes sööb pannkooke meega. 

Mis on Su lemmikkoht Eestis?  

Lemmikkoht Eestis on kindlasti kodu. Kodu on minu jaoks see koht, kus olen saanud perega ühiselt emotsioone ja elu kogeda. Turvaline paik, kus vajadusel üksi olla või tuge saada. 

Mis on Su lemmikaastaaeg?

Igal aastaajal on oma iseloom ja see mulle meeldib. Olen rahul, et nad vahelduvad ja näitavad oma küllust ja mitmekesisust.